LUIGI PIRANDELLO

En research av Julia Flora Fogelberg, Erik Tishler, Erika Johansson och Jonas Eriksson

Skärmavbild_2010-11-25_kl._05.00.40.png
(Bild från nationalencyklopedin på Östermalms bibliotek)

Fakta om Luigi Pirandello, källa: En uppslagsbok som vi hittade på Östermalms bibliotek, Nationalencyklopedin
Pirande'llo, Luigi, föddes 1867 på Sicilien och dog 1936 i Rom. Han var en italiensk författare och nobelpristagare i litteratur 1934. P. är en av 1900-talets mest inflytelserika dramatiker och en av centralgestalterna i mellankrigstidens italienska litteratur. P. föddes i Agrigento på Sicilien, en miljö som han flitigt utnyttjade i sitt författarskap. Han gav ut sin första diktsamling redan 1889, påverkad av bl a Carducci och Leopardi, och publicerade flera böcker med prosa och poesi innan han gjorde sitt verkliga genombrott med romanen "Il fu Mattia Pascal" ("Salig Mattias Pascal") som publicerades 1904. Han skrev flera romaner och hundratals noveller, men det var inom dramatiken han skördade de flesta lagarna. Efter att under 1910-talet ha skrivit en rad dramer i skilda ämnen, t ex "Liolá"(1917) och "Il piacere dell onestá", eller "anständigheternas vällust" som den heter på svenska (1918), presenterade P. 1921 det epokgörande stycket "Sex roller söker en författare", som efter ett tveksamt italienskt mottagande gjorde sitt segertåg över västvärldens teaterscener. Dramat har en ironisk och självreflekterande karaktär: under en repetition av en Pirande'llos pjäs dyker det upp några roller som inte har fått någon pjäs att leva i och de ber de repeterande skådespelarna att iscensätta deras liv. Detta metadrama blir ett mycket naket uttryck för den problematik som P. nästan alltid brottas med i sitt författarskap. Frågan om individens identitet och tvånget i det sociala livet ikläda sig olika roller står i centrum. Klyftan mellan det man egentligen är och det man låtsas vara är orsaken till främlingskap och ångest. Genom att låta scenen vara ren och bli en tom spelplats för ett poetiskt drama banade han iväg för en ny och effektiv teaterestetik. P. utvecklade sina idéer i andra framgångsrika pjäser; 1922 skrev han "Enrico den fjärde" som på svenska blev " Henrik den fjärde", och 1936 skrev han den ofullbordade" Jättarna på berget".


Utdrag ur engelskt uppslagsverk på Östermalms Bibliotek.
Pirandello, Luigi(1867-1936) Italian Playwright. He ranks in importance with GOLDONI in the itaian theatre and also had a major influence on the development of modern European drama. Though his work was influenced by the theatre of the grotesque(chiarelli), his dramatic antecendents were the greeks, shakespeare and ibsen. He confronts his audience with the problems of personality and identity, man's inability to communicate - his processes of self-discovery, self-construction and self-destruction and the shifting boundaries between illusion and reality, truth and make believe, on the stage as well in the daily life. In 1925 he founded his own theatre group which he managed until 1928 as a repertory and touring company. Awarded the nobel prize for litterature 1934(alltså två år innan han dog).

Andra exempel på stora verk:
Lumié de Sicilia(Sicilian Limes) 1910
Pensaci, Giacomino(Just think, Giocomino) Årtal okänt
Professor Toti 1916
Líola 1916
Cosí é se vi pare(Right you are - If you think you are) 1917

Karaktärer i "Sex roller söker en författare" av Luigi Pirandello:

"Sei personaggi in cerca d'autore." - ursprungligt namn


Fadern
"Medelålderns, hade tidigare ett förhållande med modern."
Mordern
"Hennes namn är Amalia. Hon är deprimerad vilket begrundar sig i att hennes förra man dött. Hade tidigare ett förhållande med fadern innan den avlidne mannen. "
Primadonnan
"Driver en butik som i själva verket är en bordell"
Styvdottern
"Dotter till den avlidne mannen som modern hade en relation med. Anställd av primadonnan i hennes butik"
Flickan
"Hennes namn är Rosetta och hon är fyra år gammal"
Gossen
"Begår självmord i slutet av pjäsen"
Sonen
"Son till fadern och modern"
Direktören
"Information kommer"
Förste Skådespelaren
"Information kommer"

Repliker som exemplifierar pjäsen
Pirandello resonemang om vad som är verklighet och vad som är illusion framfördes mestadels av FADERN:

FADERN "Alldeles! Ni har skapat levande figurer, mer levande än de som vi möter i det dagliga livet. Mindre verkliga kanske, men mera sanna! Vi är alldeles av samma åsikt."

FADERN " Enligt min mening ligger dramats tyngdpunkt däri att var och en av oss tror sig vara bara en enda personlighet, medan vi i själva verket är flera; flera om man tar hänsyn till alla de olika möjligheter att handla som finns inom oss; hur vi ibland visar oss från en sida, ibland en annan- och alldeles olika! Och ändå har vi alltid den illusionen att vi är en och densamme mot alla och just den som vi tror oss vara. Men det är inte så"...

FADERN "Nej då! Inte mer än det lilla man måste spela i den roll som man skapar sig själv i livet eller som andra tilldelar en"...

FADERN " Som jag säger. vilken annan verklighet har vi? Det som för er är en illusion, som ni skall skapa, det är däremot för oss det enda verkliga. Men inte bara för oss, när allt kommer omkring. Tänk noga efter! Kan ni säga mig vem jag är."

FADERN " Å, ingenting. Bara få er att inse att om vi inte har någon annan verklighet än illusionen, så har också ni all anledning att tvivla på er egen verklighet, hur levande och påtaglig den än kan synas er i dag, därför att den liksom gårdagens är dömd att i morgon avslöja sig som en illusion."

Karaktärsanalys: uppskattad ålder, betydelse i pjäsen, utseende och mål
3322_4.jpg
(bild från stadsteatern.se)Pirandellos verk finns med i boken Världens bästa dramer i urval av Josephson, Ragnar som kom ut 1961